İnsan vücudunda apendiks adında, ortalama olarak 9 cm uzunluğa sahip ince bir kese bulunur. Bu kese sağ tarafta yer alır. Kör çıkışlı olan apendiksin girişi sindirim sisteminin bir parçasına, kalın bağırsağa bağlıdır. Apendiksin işlevi hâlen tam olarak bilinmemektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar ise bu kesenin hastalık dönemlerinde sindirim florası tarafından sığınak olarak kullanıldığını işaret etmiştir. Apandisit, apendiks enfeksiyonuna verilen addır. Apandisite neden olan durumun ne olduğu ise kesin olarak bilinmemektedir.
Apandisit Nedir?
Apandisit, apendiks enfeksiyonu nedeniyle oluşan rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık, çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde kendini gösterebilir. Nedeni tam olarak bilinmese de vücudun kendi kendine ürettiği veya yabancı maddelerden dolayı oluştuğu düşünülmektedir.
Çocuklarda Apandisit
Çocuklarda apandisit; karın ağrısı, kusma, iştahsızlık gibi şekillerde kendini gösterebilir. Karın ağrısı önce böbrek çevresinde başlar. Daha sonra giderek yayılır. İştah genellikle yok olur. Birçok hastada kusma baş gösterir. Tanısı muayene ile kolayca konabilmektedir.
Gençlerde Apandisit
Gençlerde de tıpkı çocuklarda olduğu gibi karın ağrısı ve iştahsızlıkla başlayan bir tanı süreci vardır. Ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi ile apandisit tanısı konabilmektedir. Tedavi, cerrahi yöntemlerle yapılır.
Yetişkinlerde Apandisit
Yetişkinlerde apandisit, karnın sağ kısmında bıçak saplanması gibi bir ağrıyla kendini gösterir. Bu ağrı kişiyi iki büklüm hâle getirebilir. Ağız ve dilde kuruluk, iştahsızlık ve kusma yetişkinlerde de görülen belirtilerdendir.
Apandisit Belirtileri Nelerdir?
“Apandisit ağrısı nasıl olur, apandisit ağrısı nerede olur?” gibi sorular sıklıkla sorulur. Karnın sağ tarafında ve altta şiddetli ağrının oluşması durumunda kişi hemen bir acil servise veya doktora başvurmalıdır. Apandisit ağrısı, alt karında sağ tarafta kendini gösterir ve bu ağrı giderek şiddetlenir. Bununla birlikte mide bulantısı, kusma, iştahsızlık, kabızlık veya ishal, vücutta şişkinlik apandisit belirtileri arasındadır. “Apandisit neden olur?” sorusunun cevabı tam olarak verilemese de belirtileri kesindir ve karşılaşılması durumunda en kısa zamanda tanı ve tedaviye başlanmalıdır.
Apandisit Nedenleri
Apandisit nedenleri tam olarak bilinemese de en yaygın görüşlerden biri apendiks girişinin tıkanmasıdır. Bu giriş, vücudun ürettiği maddelerden veya yabancı cisimlerden dolayı tıkanabilir. Giriş, dışkı nedeniyle tıkanabileceği gibi üst solunum yolu enfeksiyonu yaşanması durumunda lenf düğümünün şişmesiyle de kapanma meydana gelebilir. Bu tür tıkanıklıklar sonucunda iltihaplanma oluşabilir. Bunun dışında apandisitin nedenine dair kesin bir açıklama yoktur.
Apandisit Tedavileri
Apandisit tanısı tomografi veya ultrason ile konabilir. Tanı konduktan sonra cerrahi işlemlerle hastaya müdahale edilir. Apandisitin en yaygın müdahalesi ameliyattır. Ameliyat ile apendiks adlı kese vücuttan dışarı çıkarılır. Apendiksin çıkarılmasının vücuda zararına dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur.
Apandisit Ameliyatı
Apandisitin en yaygın tedavisi olan ameliyat, laparoskopik veya açık cerrahi yöntemlerle yapılabilir. Genellikle laparoskopik yöntem, yani kapalı cerrahi yöntemi kullanılır çünkü yaranın iyileşmesi kapalı yöntem ile daha hızlı gerçekleşir.
Operasyonda hastanın karın bölgesine üç veya dört kesik açılır. Cerrahi aletler yardımıyla karın boşluğuna inilir ve apendiks çeşitli yöntemlerle çıkarılır.
Apandisit Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Apandisit ameliyatında laparoskopik yöntem kullanıldığında hasta çok kısa bir süre içerisinde taburcu olabilir. 24-48 saatlik süre içerisinde hastaneden ayrılabilen hastalar, bundan sonraki süreçte birkaç hafta dikkat etmelidir. Apandisit ameliyatı sonrası 4-6 hafta arasında ağır işlerden kaçınılması gereklidir. Hastanın yapmaması gereken durumları doktorlar belirtir.
Halk arasında oldukça yaygın görülen apandisit rahatsızlığıyla karşı karşıyaysanız Doktorbul.com’un uzman doktorlarına kolayca başvurabilirsiniz.