Bipolar Bozukluk Nedir, Bipolar Bozukluk Belirtileri ve Bipolar Tedavisi

Bipolar Bozukluk Nedir, Bipolar Bozukluk Belirtileri ve Bipolar Tedavisi

Bipolar Bozukluk Nedir?
İki uçlu duygu durum bozukluğu olarak bilinen bipolar bozukluk, manik depresif adıyla da anılmaktadır.
Peki tedavi gerektiren psikolojik bir hastalık olan bipolar bozukluk nedir? Beyinde zaman zaman etkileşimler meydana getirerek günlük aktivitelerin aksamasına sebep olan bir hastalık diyebiliriz. Bu hastalığın temel hedef noktası duygu durumunda gerçekleşen iniş-çıkışlardır. Bu iniş çıkışlar basit derecede değil oldukça ileri düzeydedir.

Kişinin yaşamında meydana gelen inişler ve çıkışlar sadece duygu durumunu etkilemez. Aynı zamanda davranışlarını da yönlendirecek kadar etkili düzeylere ulaşmaktadır. Hasta bir anda aşırı coşkulu ve mutluyken ansızın mutsuz olabilir. Hatta ağlama nöbetleri geçirebilir. Aşırı coşkulu olarak hissedilen an manik hipomanik dönem olarak adlandırılmaktadır. Çok durgun ve mutsuz olunan an ise depresif olarak isimlendirilir.

Hastanın ruh halinde meydana gelen çarpıcı ve keskin değişiklikler atakların geldiğinin habercisidir. Manik ataklar oldukça keskin şekilde kendini göstermektedir. Bu noktada net olarak bipolar bozukluk belirtileri dikkate alınmalıdır. Yakınlarında bu belirtileri gözleyenler hemen uzmana başvurmalıdır.

Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?
Bipolar bozukluk, uzman tarafından kontrol altına alınması gereken önemli bir psikolojik hastalıktır. Beyin fonksiyonlarının işleyişi ile ilgili keskin geçişler yaşanmasına sebep olmaktadır. Hastalığın erken teşhis edilmesi halinde tedavi süreci daha kolay gerçekleşmektedir. Bipolar bozukluk iki dönemde kendini gösteren bir hastalıktır. Manik ve depresif dönem olarak adlandırılan bu iki dönemin belirtileri de farklıdır. Peki bipolar bozukluk belirtileri nelerdir?

Manik Dönem Belirtileri
1. Hasta aşırı mutlu ve coşkulu hisseder.
2. Enerjisi tavan yapmıştır.
3. Uyku ihtiyacında azalma, uyumak istememe.
4. Günlük aktivite sayısının artması.
5. Çok heyecanlı ve sabırsız olmak.
6. Daha çok etkinlik yapmak istemek.
7. Çok hızlı konuşmak ve konuşurken konudan konuya atlayarak konuşmak.
8. Fazla para harcamak.
9. Her an fikirlerin değişmesi hissi.
10. Birden fazla işi aynı anda yapmak istemek.
11. Tehlikeli işlere girişmek, hayati riskler almak.

Depresif Dönem Belirtileri
1. Oldukça karamsar ve umutsuz olma hali.
2. Çok üzgün, endişeli ruh haline sahip olma.
3. Enerjide dibe vurmak.
4. Günlük aktiviteleri yapamayacak kadar tembellik.
5. Unutkanlık, dalgınlık ve isteksizlik.
6. Uyku sorunları yaşamak.
7. Yemek yeme alışkanlığında değişiklik.
8. Kimsenin kendisine değer vermediğini düşünmek.
9. Ajitasyon hissi.
10. İntihara teşebbüs, ölümü düşünmek ve ölmek istemek.

Bu belirtilerden birden fazlası düzenli olarak yaşanıyorsa psikolojik bir uzmandan destek almak gerekmektedir. Hastalıkta manik ve depresif dönem belirtileri sırayla seyredebilir. Ancak kimi zaman karma olarak aynı zaman dilimi içinde de gerçekleşebilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gerekmektedir. Belirtilerin seyrine dikkat edilerek bipolar bozukluk tedavisi için doktor kontrolüne başvurulmalıdır. Aksi taktirde hastalığın seyri büyüyebilir. Hatta hasta intihar edebilir.

Bipolar Bozukluğa Sebep Olan Durumlar Nelerdir?
Beyinsel bir hastalık olan bipolar bozukluk nedir, sorusu sorulduğu zaman genellikle iki uçlu duygu durum bozuklu cevabı alınmaktadır. Ancak duygu durumu neden bozulmaktadır? Bipolar bozukluğun genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkma ihtimali mevcuttur. Ancak çevrenin etkisiyle bazı risk faktörler de hastalığı etkileyebilir. Sigara kullanımı bu risklerin başında gelmektedir. Aşırı sigara kullanımı yalnızca kalp ve damar tıkanıklığına sebep olmaz. Aynı zamanda bazı beyinsel hastalıkları da beraberinde getirebilmektedir.

Düzenli kullanılması gereken bazı ilaçların yan etkileri de bipolar bozukluğuna sebep olabilmektedir. Ayrıca stres, üzüntü, suç oranı yüksek yerde doğmak ve yaşamak diğer önemli sebeplerden bazılarıdır. Bazı ünsülin kullanan hastalarda manik depresif belirtileri saptanmıştır. Dengeli beslenerek, uyku düzenine dikkat ederek ve sigara kullanımını azaltarak bu hastalıktan korunmak mümkündür.

Bipolar Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bipolar bozukluk, tedavisi yapılabilen en kötü haliyle kontrol altına alınabilen bir psikolojik hastalıktır. Hastalık, en şiddetli noktaya ulaşsa bile bazı ilaçlarla kontrol altına alınabilmektedir. Ancak doğru teşhis ve tedaviyle bu mümkün olabilmektedir. Öncelikle hastanın ya da yakınlarının belirtileri dikkate alarak erkenden uzmana başvurması gerekmektedir.

Hekime başvuran hastanın psikiyatrik değerlendirme yapmasıyla teşhis konulmaktadır. Tanıdan sonra bipolar bozukluk tedavisi başlatılır. Tedavi süreci ilaç ve psikoterapi yöntemi bir arada kullanılarak gerçekleşmektedir. İlaçların dozu, kullanımı için doktorun izniyle hareket edilmelidir. Doktorun izni olmadan ilaç değiştirme, doz azaltma ve yükseltme oldukça tehlikeli sonuçlara sebep olabilir.

Psikoterapi aşamasında hasta ve yakınlarına eğitimler verilmektedir. Hasta ile düzenli olarak konuşma terapileri yapılmaktadır. Hasta yakınlarına verilen rehberlik hizmeti sayesinde hastalığın önemli dönemleri daha rahat ve kontrollü olarak atlatılabilmektedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?

  • YENİ
  • YORUM