Fibromiyalji Nedir, Fibromiyalji Belirtileri, Tanısı ve Fibromiyalji Tedavisi

Fibromiyalji Nedir, Fibromiyalji Belirtileri, Tanısı ve Fibromiyalji Tedavisi

Fibromiyalji Sendromu Ve Tanı Tedavi Süreci

Fibromiyalji Nedir?
Son yıllarda hastalık çeşitleri artmaktadır. Kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen tüm rahatsızlıklar dikkatli bir biçimde incelenmektedir. Romatizmal hastalık çeşidi olarak ele alınan fibromiyalji de son yıllarda çok fazla duyulmaktadır. Peki, fibromiyalji nedir?

Fibromiyalji, bir hastalık çeşidi olmakla birlikte sendrom olarak da nitelendirilmektedir. Kronik hale gelmiş yumuşak doku romatizması olarak da adlandırılmaktadır. Kaslardan oluşan yumuşak dokuda meydana gelen değişimler ile kişinin kendisini yorgun ve bitkin hissetmesine neden olmaktadır. Kaslarda sürekli bir ağrı ve gerginlik oluşmakta bu da kasların hassasiyetini arttırmaktadır.

Fibromiyalji nedir sorusuna ‘kaslar üzerinde kendisini gösteren romatizmal bir hastalıktır’ şeklinde cevap verilebilir. Yaşamı olumsuz yönde etkileyen yaygın bir hastalık olarak bilinmektedir. Romatizmal hastalıklar arasında oldukça yaygın olan fibromiyalji sendromu kişilerin yaşam kalitesini ciddi oranda düşürmektedir. Fibromiyalji hastalığının çeşitli belirtileri bulunmaktadır.

Fibromiyalji Belirtileri
Hastalığın tanınması için belirtilerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Kas romatizması olan fibromiyalji, kişide çeşitli değişimler ortaya çıkarmaktadır. Bu değişimler fibromiyalji belirtisi olarak değerlendirilmektedir. Hastalığın tanısı ve tedavisi için tüm belirtilerinin incelenmesi ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Fibromiyalji belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

– Fibromyalji kişinin sabahları yorgun ve zor bir şekilde uyanmasına neden olmaktadır. Bu kişilerde sabah tutulmaları bir rutine dönüşmüştür.
– Nefes almak çok daha güç olmaktadır. Bunun yanında kulaklarda çınlama da en yaygın belirtilerdendir.
– Vücut hemen hemen tüm uyarıcılara tepki verecek kadar hassas bir mekanizma oluşturmaktadır.
– Ağrı eşiği düştüğü için şiddetli ağrı şikayeti baş göstermektedir.
Egzersiz yapma da zorluk çekilmektedir. Vücut egzersize karşı dirençsizdir.
– Çarpıntı ile birlikte el ve ayaklarda uyuşukluk ya da karıncalanma görülmektedir.
Depresyon ve hafıza sorunları görülmektedir. Konsantrasyon düşüklüğü ve yeni bilgileri öğrenmede güçlük yaşanmaktadır.
– Gün boyu yorgun ve halsiz hissedilmektedir.
– Ödem hassasiyeti görülmektedir. Bu durum kişiden kişiye farklı ölçülerde görülmektedir.
– %30 ile %50 arasındaki hastalarda eklem hipermobilitesi bulunmaktadır.
– Vücudun belli bölgelerinde aşırı hassasiyet görülmektedir. Boyun ağrısı, omuz ve sırt ağrısı şiddetli ve sürekli olarak şikayet edilen fibromiyalji belirtileri olmaktadır.

Fibromiyalji Tanısı
Yapılan çalışmalarda fibromiyalji sendromu bulunan kişilerin mükemmeliyetçi karakterleri dikkat çekmektedir. Bu kişiler kendilerinden beklentisi yüksek olan kişilerdir. Oldukça titiz ve duygu durumu çabuk değişen kişilerdir. Stresli zamanlarda fibromiyalji ağrıları ciddi derecede artmakta ve yaşam kalitesini düşürmektedir.

Fibromiyalji belirtileri kişide hangi ölçüde olduğu dikkatli bir şekilde incelenmektedir. Bu süreç fibromiyalji tanısının konulmasında oldukça önemlidir. Hastanın öyküsü dinlenmekte ve belirtilerin hastalık belirtileri ile uyumu dikkate alınmaktadır. Fiziki muayene sonucuna göre teşhis konulmaktadır.

Fibromiyalji tanısı konulması için kişinin bu şikayetlerinin 3 aydan daha fazla sürmesi gerekmektedir. Hastanın fiziki muayenesinde 18 tane olan vücut ağrı noktalarının en az 11 tanesinde ağrı bulgusu olmalıdır. Hastada oluşan ağrı hassasiyeti ile birlikte kan tetkiki de tanı konulmasında etkili olmaktadır. Tüm tetkiklerin yapılması ile benzer belirti gösteren hastalıklardan ayırt edilmesi sağlanarak tanı konulmaktadır.

Fibromiyalji Hastalığı Neden Olur?
Fibromiyaljinin neden kaynaklandığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak yapılan inceleme ve hasta öyküsü araştırmaları bu konuda ciddi ip uçları vermektedir. Fibromiyaljiyi tetikleyen faktörler bulunmaktadır. Bunların başında genetik faktör gelmektedir. Yakın akrabalarında fibromiyalji hastası olan kişilerin bu hastalığa yakalanma riski de oldukça yüksek olmaktadır.

Fibromiyaljiye neden olan diğer bir faktör ise çevresel faktörlerdir. Yaşanılan çevre, yapılan iş ve kişinin karakteri hastalık üzerinde etkili olmaktadır. Mükemmeliyetçi olarak bilinen her şeyin en iyisini yapma, en iyisi olma düşüncesine sahip olan kişilerde daha çok görülmektedir. Çocukluk çağında geçirilen travmalar da bu hastalığa neden olabilmektedir. Hem fiziksel hem de duygusal travmalar hastalığı tetiklemektedir.

Diğer bir faktör ise psikolojik bir alt yapısının olmasıdır. Depresyon, uyku bozukluğu, anksiyete, mutsuzluk gibi çeşitli duygu durumları da fibromiyalji nedenleri arasında yer almaktadır. Fibromiyalji genellikle kadınlarda daha çok görülmektedir. Aynı zamanda erkeklerde ve çocuklarda da görülebilmektedir. Daha çok mimarlık, gazetecilik, bankacılık, finansal sektör gibi stresli meslek dallarında çalışan kişilerde görülmektedir.

Fibromiyalji nedir denildiğinde çok yönlü ve zor bir hastalık olduğunu söylemek mümkündür. Fibromiyalji hastalığı nedenlerinin çok yönlü olması tanı ve tedavi sürecinde de etkili olmaktadır. Tedavi sürecinin çeşitli tıp branşları ile ortaklaşa yapılması gerekmektedir. Hormonal sistem, sinir sistemi maddelerindeki eksiklikler, uyku ve ağrının algılanma bozuklu, kas ve iskelet sistemi işlevsel bozuklukları fibromiyalji hastalığına neden olmaktadır.

Fibromiyalji Tedavisi Mümkün Mü, Nasıl Yapılır?
Çok yönlü ve farklı bir sistematiği olan fibromiyalji sendromu özel olarak ele alınmaktadır. Fibromiyalji, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. İlk aşama da doğru tanı konulması ve buna göre tedavi süreci oluşturulmalıdır. İstikrarlı bir biçimde fibromiyalji tedavisi yapılarak kişinin sağlıklı yaşam sürmesi sağlanabilir.

İlaçlarla da fibromiyalji hastalığının tedavisi mümkün olmaktadır. İlaçların düzenli kullanılması gerekmektedir. Ayrıca yaşam biçiminde de belli başlı değişiklikler yapılmalıdır. Düzenli beslenme, düzenli uyku ve düzenli, huzurlu bir yaşama sahip olmaya çalışılmalıdır. Strese neden olan her şeyden uzak durmak fibromiyalji tedavisi için atılan en önemli adım olacaktır.

Tanıyı koyan doktor ile tedavi sürecini planlamak sürecin hızlı işlemesini sağlamaktadır. Doktor değiştirmek yeni yöntemler aramak sadece sürecin uzamasını sağlayacaktır. Oysa hasta ve doktorun koordineli çalışması ile tedavisi tamamlanabilir. Kişiye özel en etkili tedavi planı yapılarak hastalık şikayetleri mümkün mertebede azaltılmaktadır.

Doktorunuzdan dinleyin:

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşır mısınız?

  • YENİ
  • YORUM